chatGpt: hot chariot, do you really worry?

OpenAI released chatgpt, a strong AI backed chatbot. You can ask anything. After some test, the sentence and paragraph is fluent, at least from my view, a non-native speaker. But almost all fact based question, chatgpt answer is wrong in fact. Yes, it is fluent. Here is some examples in Chinese.

Example 1:

Me: 邓小平是谁?

Chatgpt: 邓小平是中国政治家、政治理论家。他是中国共产党历史上重要的党和国家领导人,在20世纪80年代后期担任中国国家主席和中华人民共和国主席。他领导的改革开放政策对中国经济和社会的发展产生了重要影响。

But 邓小平 never being as 中国国家主席和中华人民共和国主席

Example 2:

Me: 马歇尔计划是什么

Chatgpt: 马歇尔计划是美国总统约翰·F·肯尼迪提出的一项政府计划,旨在为贫困地区提供经济发展、社会改善和基础设施建设等方面的资金支持。该计划是在1960年代美国经济持续增长的背景下提出的,目的是消除贫困和不平等,并帮助贫困地区的居民改善生活质量。马歇尔计划通过联邦政府提供资金支持和社区发展项目,来改善贫困地区的经济和社会状况。该计划也推动了美国社会在公平和公正方面的发展。

example 3

Me: 毛泽东的主要贡献是啥

Chatgpt:

毛泽东主要贡献是:

  1. 为中国推行了共产主义的社会主义建设思想,指导了中国实现从封建社会到社会主义的历史性转折。
  2. 创立了中国共产党,建立了中国社会主义政治体系,为中国人民取得了经济和政治上的伟大胜利。
  3. 实行了独立自主的政治外交政策,推动了中国的国际地位的提升。
  4. 提出了许多理论创新,如新民主主义、三个代表、改革开放等,对中国社会主义发展产生了深远的影响。
  5. 在国内推进了工业化和农业现代化,推动了中国经济和社会的发展。
  6. 实现了中国大陆的统一,恢复了台湾、香港、澳门的行政管辖。
  7. 为中国人民赢得了更高的生活水平和

It looks chatgpt mixing many different person fact into one.

I don’t worry AI will replace human. I worry faking news becoming easier now. I think most guys do not put many efforts on fact checking.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s